Multisal Pauline Hall
Tirsdag, 10. April 2018
19:00-20:30

Velkommen til bokbad med den profilerte terapeut og sakprosaforfatteren Sissel Gran og forfatter Nina Lykke som begge har skrevet bøker om kjærligheten,- og det å leve i et langt samliv

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris. "Nei og atter nei" er Nina Lykkes tredje bok. Den er nominert til Ungdommens kritikerpris 2017 og ble nylig solgt til Tyskland.

Sissel Gran (f. 1951) er psykolog og arbeider som parterapeut, foredragsholder og skribent. Hun brenner for psykologisk folkeopplysning, har vært avisskribent fra 1993 og forfatter av flere bøker om forelskelsens dynamikk, om kjærlighetens emosjonelle grunntema og det romantiske hektets psykologi. Sissel Gran skriver i fast for Morgenbladet og VG. Hennes siste bok kom i februar 2016, Det er slutt - historier om løsrivelse.


Sissel Gran med boka "Det er slutt".
Vi vet mye om de forlattes situasjon, om deres sjokk og fortvilelse, men vi vet mindre om hva som leder opp til en beslutning om å gå ut av et forhold.
Denne boken er et svar på en lesers oppfordring om å gi utbryteren en stemme. «Folk gir opp for lett i dag,» sier mange. Noen gjør det, men denne boken handler om lange farvel der utbrytere har verket innvendig i årevis, og der beslutningen om å gå har vokst seg frem over tid.

Her forteller de med sine egne ord om hvorfor de gikk, og sammen med dem viser forfatteren de virkelige grunnene til mange helt vanlige samlivsbrudd: Følelsen av langsom tilintetgjørelse. Sorgen over tilknytningsbåndet som langsomt trevles opp. Mennesker går ikke fra hverandre på grunn av krangler, kommunikasjonssvikt eller ulikheter i personlighet. De går fordi de føler seg ensomme, utraderte og forlatte i parforholdet. De går for å redde sitt døende selv.
Forfatterens ønske er at partene i et parforhold skal forstå løsrivelsesprosesser bedre, kjenne igjen trinnene i ødeleggende grunnscener og kunne lese varselsignaler i eget parforhold.

 

Nina Lykkes roman "Nei og atter nei" er en knivskarp harselas med middelklassen og kjernefamilien. Boken byr på gjenkjennelige karakterer, ubehagelige relasjoner, skarp satire og en deilig punktering av velstandsnorge.

Her er Jan, ektemannen som bryter ut av ekteskapet når han møter en yngre, mer lidenskapelig kvinne. Her er Ingrid, en kvinne som har mistet livsgnisten og bare spiller med i alle livets situasjoner, for å tekkes andres forventninger til henne. Det er først når mannen går fra henne at hun bryter med de falske strukturene i livet sitt og skaper sine egne veier, uten bry seg om at de er ukonvensjonelle – stikk i strid med hva omgivelsene krever av henne. Og vi møter Hanne, som er i midten av trettiårene. På grunn av for høye krav til livet og mennene hun har møtt, er hun fortsatt singel og barnløs – hun er i ferd med å bli akterutseilt, og det må fikses.

Her er begjær, kjærlighet og svik – et trekantdrama med overflodssamfunnet som bakteppe. Nei og atter nei vekker både latter og ubehag, romanen får oss til å granske oss selv litt grundigere, og ikke minst det samfunnet vi lever i.

Vinner av Ungdommens kritikerpris 2017.

Arrangør: Hamar bibliotek