Kirsten Flagstad-salen
Søndag, 5. August 2018

Stykket Historien om en soldat av Igor Stravinskij og Charles Ramuz, er basert på et russisk folkeeventyr og framføres i Hamar kulturhuset søndag 5. august. Som forteller opptrer skuespiller Anders Baasmo Christensen i det som blir en en poetisk og dramatisk dannelsesreise.

En ung soldat er på vei hjem til sin forlovende og sin mor. Han stopper ved en bekk og tar fram fiolinen fra sekken. Da dukker en velkledd herre opp (djevelen) og vil ha fiolinen. I bytte mot fiolinen skal han få en bok fra djevelen hvor han kan lese om den framtidige økonomiske utviklingen. Den velkledde mannen lover at den unge soldaten skal bli veldig rik.

Historien om en soldat er minst like aktuelt i dag som da den ble skrevet for 100 år siden. Musikkteateret av Igor Stravinskij og Charles Ramuz, basert på et russisk folkeeventyr, framføres i Hamar Kulturhuset søndag 5. august.

Verket er skrevet for sju instrumenter inkludert en virtuos stemme for fiolin. Det veksler mellom historien fortalt av soldaten, djevelen og en forteller og musikken. I kulturhuset opplever du altså Anders Baasmo Christiansen i alle rollene. Ensemblet består av et stjernelag med Florian Donderer, fiolin, Leif Arne Tangen Pedersen, klarinett, Martin Kuuskmann, fagott, Ole Edvard Antonsen, kornett, Audun Breen, trombone, Knut Erik Sundquist, kontrabass  og Hans-Kristian Kjos Sørensen, slagverk.

Historien om en soldat ble komponert i 1918. Under 1. verdenskrig var det vanskelig å sette opp storslåtte orkesterverk fordi de fleste musikerne var sendt i skyttergravene. Stravinskij hadde til rådighet et ensemble på bare sju musikere, men skapte sammen med forfatteren Charles Ramuz et av tidenes mest fascinerende verk.