Multisal Pauline Hall
Lørdag, 15. februar 2020
21:00-22:30

Gled deg til å oppleve utsøkt følsomhet og intenst samspill når Tord Gustavsen trio tar med seg sitt unike musikalske univers til Lydhør - konsertserien for det lyttende og musikkelskende publikum. 

Med oppsiktsvekkende respons fra både publikum og kritikere vendte Tord Gustavsen tilbake til trioformatet i 2018. Som første band noensinne opplevde trioen å få et instrumental-album på førsteplass på VG-lista i Norge. Musikkanmeldere verden over så spesielle og sterke kvaliteter i Gustavsens spill og i trioens særegne ladede minimalisme og nedstrippede skjønnhet. Britiske The Independent beskrev bl.a. albumene som «.. a trilogy [that] could be the most essential jazz document of the last ten year. Sublime.” 

Gustavsen har tidligere gitt ut sju album på det tyske selskapet ECM Records under eget navn, i tillegg til side-prosjekter med bl.a. Solveig Slettahjell, Silje Nergaard, Kristin Asbjørnsen og koret SKRUK, samt arbeid som kapellmester og musikalsk leder. Han har vunnet Spellemannsprisen og NOPAs Musikkpris, og mottatt tallrike andre kritikerutmerkelser. 

Men det var alltså i triofotmatet, sammen med bassist Sigurd Hole (kjent fra bl.a. Karl Seglem Quartet, Eple Trio og Jon Eberson Group) og trommeslager Jarle Vepestad (kjent fra bl.a. Farmers Market og Supersilent), at Tord Gustavsen for alvor skulle bli kjent.

Tords stadige søken etter den rene og vakre tonen i hver strofe som spilles, er blitt et sterkt varemerke. Med utsøkt følsomhet og intenst samspill leverer denne trioen melodiøs og kreativ kammerjazz. Repertoaret er en musikalsk dialog mellom Tords originalkomposisjoner og bearbeidinger av salmetoner og J.S. Bach-koraler.

Musikken er blitt omtalt som «ordløse salmer» eller «abstrakt gospel». Det kan spores inspirasjon fra bl.a. skandinavisk folkemusikk, fransk impresjonisme og salmetradisjonene. Alt finner sin naturlige plass i det nye, men gjenkjennelige Tord Gustavsen-universet – et univers der den sterke melodien leder an, og den meditative tilstedeværelsen bestemmer hva som skjer videre.

Det er en stor glede å presentere Tord Gustavsen trio i Hamar kulturhus. 


Utvalgte kritikersitater:

"a stunningly beautiful recording. .. draws the listener in so completely – making us consider each
note, each small gesture in its ethereal, shimmering whole .. nothing less than magical."
(Downbeat, USA - 4 1/2 of 5 stars)

".. a delicious collage of hypnotic grooving, softly stroked gospel themes."
(The Guardian, UK)

"every note is perfectly placed"
(The Times, UK)