Eventyrlige Hamar 170 år

Kari Bjertingstad

Utstillingsåpning i Galleri Hamar kulturhus - Eventyrlige Hamar 170 år - en humoristisk reise gjennom byen i våre hjerter

I forbindelse med at Hamar by fyller 170 år viser Kulturhuset en utstilling med Kari Bjertingstads illustrasjoner av Hamar.

Motivene strekker seg gjennom hele byen, fra Espern i øst   til Domkirkeodden i vest. Gjennom 32 fargerike akrylmalerier tas du med på en annerledes skildring; her finner du illustrasjoner av Lokstallen, Jernbanestasjonen. Gågata, Torggata, Koigen og mange andre steder, - helt frem til Kokebokhuset på Domkirkeodden.

Bjertingstad har med sin sans for detaljer og særpregede måte å male på gitt farge og liv til både brosten, trær og bygninger.

Åpningsdatoen 8/1 er valgt med tanke på at dette er St.Torfinn sin dødsdag. St Torfinn er Hamars skytshelgen og denne datoen regnes som byens fødselsdag.

Utstillingen vil bli akkompagnert av Per-Øivind Sandberg med foredrag om Hamar og nabolagene i byen.

Følgende datoer blir det arrangert kunstnermøte i Galleri Hamar kulturhus:

Lørdag 12. januar 2019:

Lørdag 19. januar 2019:

Lørdag 26. januar 2019:
Per-Øyvind Sandberg snakker om Hamar i perioden 1849-1877, dvs. fra grunnleggelsen til den første byutvidelsen, ca. 20 minutter.

Lørdag 9. februar 2019:

Lørdag 16. februar 2019:
Per-Øyvind Sandberg holder foredrag på ca. 20 minutter om Hamar 1878-1946, dvs. tiden fra første til andre byutvidelse, en periode som kan kalles "de 6000 menneskenes by"

Lørdag 23. februar 2019:
Per-Øyvind Sandberg kåserer i 20 minutter om "Hamar 1946-2019".

Kari Bjertingstad (f. 1963) er opprinnelig fra Vallset, men flyttet til Tyskland i 1986. I 1997 vendte hun tilbake til Norge og bosatte seg på Hamar. Ved siden av full jobb har tegning og maling alltid vært en viktig del av Bjertingstad sitt liv.

- Jeg har så langt jeg kan huske hatt en pasjon for dette selv om det aldri ble dette yrkesvalget. Studietiden ble finansiert med illustrasjoner av dyr til diverse landbruksmagasiner, og jeg har gjennom årene hatt flere separatutstillinger samt deltatt på fellesutstillinger i Tyskland og Norge

- Prosjektet med å illustrere Hamar startet i 2010. Da hadde jeg utviklet ideen om å male byen jeg er så glad i, og som har så mye sjarm. Ønsket og tanken var å feste gater, fasader og steder på lerretet på en måte som fortalte fakta fra nåtid og historie, samtidig som jeg lekte med farger, detaljer og perspektiv.

Dette resulterte i utstillingen «Hamar litt på skrå» i 2012. Utstillingen og bildene slo svært godt an, og tilbakemeldingene inspirerte Bjertingstad til å fortsette i samme spor. I 2014 var bildene til utstillingen «Krumspring rundt omkring» ferdige, med flere Hamar-motiver samt en del fra nabokommuner.

I tiden etter har det stadig kommet til nye Hamar-bilder, og tilsammen er det nå godt og vel 60 steder som har fått sine skjeve skildringer på lerretet. En del av disse er også å finne i Per-Øivind Sanbergs bok «Nabolaget». På utstillingen vises over 30 bilder fra Espern i øst til Domkirkeodden i vest.

Tematikk i lekne linjer og glade farger
Den røde tråden er at motivene skal fremkalle glede. Tross sterke farger og kunstnerisk frihet skal bildene også være sannferdige og lett gjenkjennelige. Samtidig er det mitt ønske at man føler stolthet og begeistring over byen vår ved å se på og studere detaljene. Selv om mange steder kan fremstå som grå og kjedelig i virkeligheten gir historiske aspekter, hendelser og detaljer liv og glød til bildene. Jeg liker å leke med linjer og perspektiv, overdrive og underdrive. Det er fantasien som styrer detaljene, og uttfordringen kan noen ganger være å stoppe i tide.

Inspirasjon henter jeg fra turer i byen og nærområdene. På disse rekognoseringene tar jeg en del bilder som jeg benytter som grunnlag til enkle blyantskisser. Disse er så grunnlag for maleriet. Det er nå jobben begynner, og det tar relativt mange timer (40-60) før jeg til slutt signerer det ferdige bildet.

De første Hamarbildene ble ferdig i 2010, og siden da har det blitt 60-70 bilder i kjent stil.

Tegning og maling er en lidenskap og glede som har fulgt meg så lenge jeg kan huske, og er en viktig del av livet mitt. Som selvlært er erfaring, prøving og feiling veien jeg har gått. Jeg begeistres og inspireres av Harriet Pushwagner og Friedenreich Hundertwasser som begge benytter sterke farger og som utfordrer perspektiv og linjer i sine særegne bilder og bygninger.

Etter å ha prøvd ut teknikker som kullstift, akvarell og olje landet jeg på akrylmaling som tørker raskt, er lett og blande og har en bred fargepalett som jeg liker å fråtse i.