KIRSTEN OG MOR MAJA

Verden kunne fort gått glipp av «Århundrets stemme». Kirstens mor, Maja Flagstad, var nemlig en bestemt dame, og i Kirstens konfirmasjon kom hun med følgende uttalelse: «Ingen av mine barn skal bli yrkesmusiker, eller noensinne komme til å stå på en scene!»

Legeambisjoner
Det var lege Kirsten skulle bli. Ifølge Maja. Morens egen erfaring tilsa nemlig at å være musiker ikke var noen ordentlig levevei.

Likevel ble det pianoøving på Kirsten allerede fra hun var seks år gammel. Og selv om Kirsten elsket musikk fra tidlig av, hatet hun å øve;

«Jeg måtte øve meg en time om dagen». Det var det verste noen kunne forlange av meg. Jeg hatet det, men slapp ikke unna. Mor satt ved siden av og broderte og passet på at jeg øvde skikkelig».

«For korte fingre»
Kirsten prøvde ut en rekke unnskyldninger for å slippe pianoet. Som at pianostykket var kjedelig - eller at fingrene var «for korte». Ingenting bet på mor Maja. Adlød ikke Kirsten ordren, ble hun fysisk straffet eller fikk en saftig skjennepreken.

Men i den andre enden av skalaen - når Maja var fornøyd med datterens innsats - vanket det en belønning. Kanskje ikke en slik premie som ville vekket euforisk begeistring hos «barn flest», men for Kirsten var den topp: En operabillett!

For selv om musikerforeldrene hadde god tilgang på billetter, måtte Kirsten gjøre seg fortjent til hver eneste én.

Heller teater og sang
Kirsten elsket teateret. Hun elsket både å spille og synge, og bare et halvt år etter konfirmasjonen - på selveste nasjonaldagen - debuterte Kirsten som sangerinne på Bokken Lassons Chat Noir. Mor Maja satt ved pianoet.

Maja mente riktignok fortsatt at legestudiet var «tingen». Men på gymnaset måtte Kirsten slutte etter å ha overanstrengt seg.

Samme år begynte Kirsten på musikkonservatoriet. Hun skulle bli klaverpedagog. Ifølge Maja var pedagogikken det sikreste - hvis hun først skulle velge musikken.

Men vi vet alle hvor Kirsten endte opp: Som århundrets THE VOICE.

Kirsten og mor Maja Flagstad.

Kilde: Boken «Kirsten Flagstad – 100 kroner» av Geir Vestad
Foto: Kirsten Flagstad museum - Anno

12. juli 2020 var det 125 år siden Kirsten Flagstad ble født.
Dette ble markert med en opera skrevet av Ketil Bjørnstad og Einar Bjørge.
Her kommer vi tett på vår største internasjonale operastjerne, kvinnen som ble kalt «the Voice of the Century», hvor hun ser tilbake på sitt turbulente liv.

Operaen Flagstad - The Opera har sin urpremiere i salen som bærer hennes navn, Kirsten Flagstad-salen lørdag 6. mars. Her kan du lese mer om operaen og skaffe deg billetter: Flagstad - The opera

Det er to konserter, kl. 16:00 og kl. 18:00