Se hva som skjer i førjulstida!

Russisk ballet med eventyrlig juleproduksjon, verdenskjent amerikansk gospelkor, musikalsk Prøysen-forestilling og en eksklusiv julekonsert med en av Norges varmeste stemmer. Se hvem som besøker Hamar kulturhus i førjulstiden.

«Nøtteknekkeren» ved St. Petersburg Festival Ballet, «Harlem Gospel Choir», «Natt i Betlehem» med Solveig Slettahjell, Prøysen-forestillingen «D’ er morosamt med jula» og «MGPjr juleturné» er med og topper førjulsprogrammet i Hamar kulturhus i desember.

─ Her blir det julestemning for alle og enhver, sier programansvarlig ved Hamar kulturhus, Mocci Ryen, som i tillegg kan avsløre at det ennå kan dukke opp flere overraskelser i juleprogrammet i løpet av høsten.

─ Etter stor suksess med juleballetten i fjor blir kanskje høydepunktet for mange den tradisjonsrike Nøtteknekkeren. Dette er en storslagen produksjon fra den russiske balletten som treffer alle generasjoner. Vi kan også se frem til en fartsfylt og verdensberømt gospelkonsert fra USA, et lavmælt møte med noen av Norges fremste jazzmusikere og gode tradisjonsrike juleforestillinger for de minste, sier Ryen.

Billetter til julearrangementene legges ut for salg på Hamar kulturhus sine nettsider mandag 2. oktober kl 12:00.

Ballet for alle
Førsteklasses dansere, henførende scenedesign kombinert med imponerende lysdesign og fantastisk musikk av Tsjajkovskij – det er hva St. Petersburg Festival Ballet presenterer rundt om i verden. St. Petersburg er fødestedet for den berømte russiske balletten, og her finnes mange kjente teater, men siden de veldig sjelden reiser på turné utenfor Russland, er det svært få av verdens ballettelskere som får anledning til å se den berømte St. Petersburg-balletten.

Nå blir den russiske balletten å oppleve i Hamar, når de kommer med Nøtteknekkeren lørdag 2. desember, samme dag som Julegrantenningen på Stortorget og åpning av
Pepperkakeutstillingen. Med over 40 dansere på
scenen fanger denne storslagne produksjonen
skjønnheten og dramaet i en tidløs klassiker som
treffer alle generasjoner.

Prominent USA-besøk
I tillegg til besøk fra Russland kan Hamar smykke seg med gjester fra USA, og et av verdens ledende gospelkor, Harlem Gospel Choir, tirsdag 5. desember. I over to tiår har de turnert verden rundt og begeistret publikum med sin inspirerende og kraftfulle svarte gospelmusikk.

De har spilt sammen med superstjerner som Bono, Diana Ross, The Gorillaz, Pharrell Williams og Damon Albarn, og nylig sammen med JamieXX, Sia og The 1975. De har fremført for tre presidenter (President Obama, President Carter og President Nelson Mandela) to paver (Pope John Paul II and Pope Benedict XVI), Ban Ki-Moon og FNs generalforsamling, og vært i studio med blant andre Keith Richards. Nå kommer de til Hamar for å spre juleglede.

Til ettertanke og refleksjon
Publikum kan også se frem til en skjør og høytidelig julekonsert med en av Norges varmeste stemmer, Solveig Slettahjell. For ni år tilbake dro hun til Fødselskirken for å spille inn det sitt kritikerroste album, «Natt i Betlehem». Siden har hun hvert år gitt et eksklusivt antall julekonserter. I Kulturkirken Jakob i Oslo har dette blitt en tradisjon som hvert år samler fulle hus.

Nå kommer endelig Solveig og «Natt i Betlehem» til Hamar 10. desember, og sammen med pianist Tord Gustavsen og trompetist Sjur Miljeteig tolker
Solveig Slettahjell julesangene med en intensitet og innlevelse bare hun kan levere.

Førjulshygge også for de minste
Barna får også noe å glede seg til i desember, og det største høydepunktet for mange blir kanskje den musikalske familieforestillingen «D’ er morosamt med jula, fredag 8. desember, i kjent Prøysen stil. Forestillingen er basert på skattekammeret av de kjente og kjære tekstene til Alf Prøysen som omhandler jula og julestria, og er spekket av vakker musikk og morsomme og nostalgiske scener. Den passer for barn fra 4 til 10 år og vekker samtidig barnlige minner og nostalgi for eldre.

«MGPjr juleturné»  fredag 1. desember kan også bli en stor opplevelse for mange. Konsertforestillingen har blitt en tradisjon for hele familien landet rundt, som nå blir å se for tredje år på rad i Hamar kulturhus. Konserten gir publikum de kjente julesangene, kombinert med finalistene sine egne sanger fra årets MGP junior. Billettene til denne konserten har vært ute for salg en stund, og det er kun få billetter igjen.

Samtidig arrangerer Kulturhuset, i år som i fjor, en mengde julearrangementer som er gratis og åpent for alle i samarbeid med ulike aktører i Hamar. Det blir «Julelørdag i Kulturhuset» med juleverksteder, stemningsfull julesang, utstillinger og pepperkaker og gløgg, tilpasset nysgjerrige barn og voksne som ønsker å finne den gode førjulsstemninga. «Julelørdag i Kulturhuset» er åpnet og gratis for alle, lørdag 2., 9. og 16. desember kl 12-15.

Nærmere jul kan publikum finne informasjon om alle gratis julearrangementer på programsiden til Hamar kulturhus.

MGPjr juleturné
Dato: fredag 1. desember