Sondre Lerche på scenen med nytt album.

Innspillingen av albummet som skulle bli «Patience» begynte for over syv år siden. Han kalte det patient music — tålmodig musikk. Lerche kunne naturligvis ikke ane akkurat hvor treffende og profetisk «Patience», og søken etter en viss sinnsro i kaotiske tider, skulle vise seg å bli våren 2020.

Lørdag 22. august kan du høre han i Kirsten Flagstad-salen.

Så langt i 2020 har Sondre Lerche sluppet en kritikerrost essay-samling, omfavnet begge ender av karantenetilvœrelsen med hyllede konserter alene i både stue og mausoleum, samt i Store Studio sammen med Kringkastingsorkesteret. Og etter en oppsiktsvekkende sterk perlerad singler har verden nå omfavnet hans mest oppsiktsvekkende og frodige verk, albumet Patience.

De seneste månedene har Sondre Lerche, kanskje mer enn noen annen norsk artist, møtt de mange korona-utfordringene og avlysningene med både handlingskraft og oppfinnsomhet. Innspillingen av det som skulle bli «Patience» begynte for over syv år siden. Da platen midtveis i prosessen fikk et navn, kom det fra Sondres egen beskrivelse av musikken han da hovedsakelig søkte mot.

Det var uaktuelt å utsette utgivelsen ytterligere, og etterhvert som det ble klart at både Øya, Bergenfest og andre arrangement han og bandet skulle opptre på gjennom sommeren ville bli avlyst, tok Sondre selv grep for å sørge for at musikken ikke stopper opp når vi alle trenger den mest. Han var en av de første artistene som strømmet konsert fra sofakroken gjennom Brakkesyke — en konsert nesten 80.000 mennesker var innom, og som samlet inn 150.000 kroner til Leger Uten Grenser. Like etter filmet han likesågodt en elegant karriere-oppsummerende konsert med Kringkastingsorkesteret i NRKs Store Studio.

Og da Helsedirektoratet åpnet for mindre samlinger av folk — med én meters avstand — var han rask med å gripe sjansen til å endelig spille for mennesker igjen. Alene i Oslos Emanuel Vigelands Mausoleum, foran tjue publikummere om gangen fremførte Sondre blant annet sin kanskje mest skjellsettende komposisjon, «Patience»-nøkkellåten «Why Would I Let You Go» i samspill med mausoleets atten sekunder lange, naturlige klang. Resultatet ble flere terningkast seks-anmeldelser, og syv rystende vakre, utsolgte konserter som fremkalte det eksistensielle suset Lerche dykker ned i på «Patience» med låter som «Are We Alone Now» og «Why Did I Write The Book Of Love».

Sondre Lerche 22. august

Foto: Jen Steele