logo

Meny

Thanh Hongs utstilling med porselensmaling åpner lørdag 21. januar og står til 5. mars i Galleri Hamar kulturhus.


 

 

Galleri Hamar kulturhus

 

GALLERI HAMAR KULTURHUS har et areal på over 170 kvadratmeter i Hamar kulturhus sin underetasje.

Galleriet ønsker å tilby regionen et galleri fylt med ulike kunstuttrykk av høy kvalitet og samarbeider med Nasjonalmuseets vandreutstillinger og Kunstbanken. Slik får Galleriet et variert program av skiftende utstillinger.

Les mer om Galleri Hamar kulturhus

Inngang:
Galleri Hamar kulturhus ligger i underetasjen av biblioteket i Hamar kulturhus. Inngang via Café Valuta eller bibliotekets hovedinngang.
 

Åpningstider:
Galleri Hamar kulturhus følger Hamar bibliotek sine åpningstider.

Mandag-torsdag   10 - 19
Fredag                    10 - 16
Lørdag                    11 - 15
Søndag                   Stengt


Gratis inngang

 

 

 

 

Hurra for eldrebølgen viser broderier av Kristin Dorothea Eidem, og vil stå i Kulturhusets Foajé fra 10. februar.

Med pensel på verdens tynneste porselen ─ av Thanh Hong

Velkommen til Thanh Hongs utstilling med porselensmaling, som er malt med hans egenutviklede maleteknikk - Brumunddalsteknikken - på verdens tynneste porselen! Her blir det mulighet til å se et stort mangfold av uttrykk innen porselensmaling, både helt tradisjonelle, asiatiske mønster og mer moderne og europeiske uttrykk.

Utstillingsåpning: lørdag 21. januar kl 12
Utstillingen står til 5. mars
Sted: Galleri Hamar Kulturhus


Galleri Hamar kulturhus ligger i underetasjen
av Hamar bibliotek. Inngang via Café Valuta
eller bibliotekets hovedinngang.

 

Brumunddalsteknikken
I Asia betraktes porselenskunst på en mye høyere nivå enn i Norge og resten av Europa. Den klassiske diskusjonen om kunst i Norge omfatter sjelden porselensmaling.

I Asia finnes mange kunstnere som skaper verker på glass og porselen som selges for over en million norske kroner. Vi snakker her om porselensmaling med høy kvalitet når det kommer til farger, form og uttrykk. Thanh sin egen malingsteknikk, som han har gitt navnet "Brumunddalsteknikken", har fått dette navnet nettopp fordi den er utviklet i Brumunddal.

Hans teknikk er ikke noe som oppsto over natten, men et resultat av lang og iherig jobbing. Thanh ønsket å skape noe med sin egen særegenhet og med høy kvalitet. Dette er en "strøk-teknikk", der han bruker opp til fem forskjellige farger på penselen samtidig, og en blanding mellom amerikanske, europeiske og asiatiske maleteknikker. Alt han maler, maler han med høy hastighet og stor presisjon.

I Brumunddalsteknikken beveger hans seg fritt og går over de tradisjonelle rammer og definisjoner. Han mener at denne frie bevegelsen både i farger og form gir større rom til utradisjonelle og kunstneriske tanker og uttrykk.  Han brukes sin utdanning og den faglige plattformen fra teknisk fagskole i porselensmaling og gjør komparative analyser om ulike teknikker og tradisjoner i Øst og Vest. Disse tre kulturbakgrunnene vises gjennom den måten som han maler porselen på og det er på mange måter kjennetegnet for teknikken.

Thanh opplever at han lever mellom tre kulturer og av og til føler seg som en trannasjonal person med røtter og fotfeste i tre kulturer. Han håper nå på at han blir like kjent i Norge og Hedmark, som han er i Asia og andre vestlige land.

Hvem er Thanh Hong?
Thanh Doc Hong (født 1961 i Vietnam) har kinesisk/vietnamesisk bakgrunn og kom til Norge fra Vietnam som båtflyktning i 1978. Thanh Duc Hong bor i dag i Brumunddal med sin familie.

Som ung gutt ble Hong etterhvert mer og mer overbevist om at han ville lære mer glass- og porselenskunst, og da han kom til Norge begynte ha nå lære mer og mer om porselen og maling. Hans første møte med porselensmaling ble på Toten Folkehøgskole og blir mer opptatt av å utvikle sitt talent. På bakgrunn av egenmestring og gode tilbakemeldinger fra andre porselensmalekunstnere i inn- og utland, blir han etterhvert trygg på sitt arbeid og presentasjoner.

Thanh har alltid vært drevet av å prøve ut nye maleteknikker og uttrykksformer, og bestemte seg for å gjøre seg kjent med andre tradisjoner. Han reiste blant annet på flere studieturer til Taiwan og Kina på 80-tallet. Her samarbeidet han med en kjent kinesisk porselensfabrikk og det ble utvekslet faglige diskusjoner med mange kjente kunstnere i de nevnte landene.

Nå har han vært porselensmale-lærer i over 30 år og gjort maling og læring til sitt yrke. Hver uke holder han 8-12 forskjellige kurs. Han reiser rundt i hele Norge, i Europa og Asia for å holde kurs, workshops, demonstrasjoner og har deltatt på mange messer og utstillinger.
 

Derfor kan vi si at porselensmaling i dag er en måte å leve på for Thanh, og at med ham så har porselensmaling blitt et eksportartikkel fra Norge og Brumunddal til Asia.
 

 

Utstilling i Foajé

Hurra for eldrebølgen!

Utstillingen, Hurra for eldrebølgen!, viser broderier sydd på “gamlemåten” med nål og tråd,  av Kristin Dorothea Eidem.

Sted: Foajé
Utstillingen står fra 10. februar til 13. mars
Gratis og åpent for alle

Eidem har vært keramiker i en årrekke, og har blant annet stilt ut verk på Hamar Kunstforening i 2009. Nå har hun gått over til brodering og skildrer i denne utstillingen det positive ved å bli eldre -  på en humoristisk måte: både flørting, opplevelser på reiser og gode stemninger mennesker i mellom, men uten karikaturer.

Kristin Dorothea Eidem, er født på Hamar i 1945, oppvokst i Oslo og bor for tiden i Skien. For Eidem er det en stor glede å få stille ut i hjembyen, Hamar, hvor hun knytter mange minner.

 

 

KOMMENDE UTSTILLINGER:

Innlandsutstillingen 2017

Velkommen til Innlandsutstillingen 2017 – en åpen juryert utstilling i Hamar kulturhus for andre år på rad. Vi har gleden av å presentere en bredde av spennende verk av utøvere fra Innlandsregionen.

Sted: Galleri Hamar kulturhus
Utstillingsåpning: lørdag 18. mars kl 12:00
Utstillingen står fra 18. mars til 29. april

Utstillingen viser et tverrsnitt av kunstnerisk uttrykk fra Innlandsregionen og alle verk har kommet gjennom nåløyet til en faglig sterk jury. Juryen består av billedkunstner Per Morten Karlsen, metallkunstner Pål Vigeland og fotograf/billedkunstner Mailind Solvind Mjøen.

I vinter inviterte Hamar kulturhus til åpen juryert utstilling i Hamar kulturhus. Kulturhuset fikk inn hele 92 søkere med ca 300 bidrag. Juryen har nå vurdert verkene og til utstillingen i Galleri Hamar kulturhus vil 41 av søkerne bli presentere med sine verk.
 

I utstillingen kan du oppleve verk av:

Arnfinn Johnsen, Anders Gimse, Anita Løkken Evensen, Anne Bekkelund, Anne Karine Brandanger, Asbjørn og Vivi-Ann Gjersing, Asbjørn Petershagen, Aud Trønnes, Berit Viken, Brit H. Enger, Caroline Ho-Bich-Tuyen Dang, Elin Rossing, Ellen Larsson, Evelyn Refsahl, Frank Heiertz, Gerd Eiring, Hallgeir Lange, Hans Christian Medlien, Heidi Solberg, Inge Iversen, Janna Opheim, Jeanette Dybvik, Jens Petter Grenersen, Jørgen Rogne, Kari Nordnes, Kari Bjertingstad, Kjersti Johannessen, Kristine Onsrud, Lillian Egeberg, Lin Petershagen, Liv Kristin Espelien, Magdalena Bak, Maja Hellenæs, Mari Kvale, Marit Brendlien, Ninni Hannevold, Siri Stensvold, Stein Brohjem, Tor Alex Erichsen Larsson, Tor Olav Foss og Tøri Gjendal.

 

 

Tidligere utstillinger i Galleriet
 

2016:

12.01 - 13.03:  Blindsonen -utstilling fra Nasjonalmuseet
09.04 - 21.05:  Juryert utstilling - åpen juryert utstilling ved Hamar kulturhus
04.06 - 0608:  Fragment  - billedkunst og skulpturer av Merete Sejersted Bødtker
10.09 - 24.09:  Skaperfest 2016- innovasjonsfestival ved Hamar kulturhus
15.10 - 26.11:  Hva spiser verden? - fotoutstilling fra Nobels fredssenter
10. 12 - 07.01:  Vendepunkt - fotoutstilling av Kjersti Blehr Lånkan

 

2015:

06.02 - 01.04:  Mitt tak er ditt gulv - av Shwan Dler Qaradaki
11.04 - 14.06:  Waterproof - en utstilling med 23 nordiske kunsthåndverkere - av NK ØstNorge
25.06 - 16.08:  Lyden av kunst - fra Nasjonalmuseet / Performance: Camilla Norment
29.08 - 10.10:  Skaperfest 2015 - innovasjonsfestival ved Hamar kulturhus
17.10 - 31.12:  Tilbake - en fotoutstilling av Andrea Gjestvang2014:

14.03 - 15.09:  Utstilling av Karen Bit Velje
09.10 - 29.11:  Under 40 - ung norsk arkitektur - ved Nasjonalmuseet
11.12 - 25.01:  Det nye lyset - av Daniel Rybakken
 

 

Hamar Kulturhus
Torggata 100
2317 Hamar
Telefon: 62 56 18 50