Fra 21. september 2024

«La det flara» – En historisk jubileumsrevy av Tor Karseth

Tor Karseth skrev «La det flara» til Hamars 150-årsjubileum i 1999. I anledning årets jubileum, Hamar 175 år, settes jubileumsrevyen opp på ny.

Historien i «La det flara» handler om oppveksten til barn og unge i Hamar på 30-tallet, og mye av handlingen foregår rundt Stortorvet. Fortellingen og sangtekstene er basert på Karin Nord Syverinsens bøker i serien «Hamarfolk forteller», som handler om Hamar på 1930-tallet; «På Koigens brygge» (1991), «Søstrene Røhrs pensjonat» (1992), «Femmer’n på Biografen» (1993), «Påfuglen i parken» (1993), «Stevnemøte på rutebiltaket» (1996) og «Gutten på Triangelen» (1998).

Det er Hamars barn og ungdommer som har ordet i de fleste av sangene, men vi møter også historiske hamarprofiler som lektor Grieg, søster Sunniva, Domenico Cocozza og Gunnar Olsen.

Et ensemble med lokale barn, ungdom og voksne står på scenen sammen med pianist Ole Gjøstøl i 3 forestillinger 21. og 22. september.

Sangene fra «La det flara» ble gitt ut på CD i 2004.

Aktører:

Anders Arneberg
Christian Alexander Arneberg
Thale Lunde Bareksten
Elizabeth Arneberg Bjørkheim
Marie Arneberg Bjørkheim
Kristine Bjørkås
Bastian Børresen
Bendik Børresen
Anne Mette Bårdseng Andresen
Emma Bårdseng Andresen
Eira Gillund Nordbø
Marte Gillund Nordbø
Elias Eggen Hanstad
Asbjørn Torp Mostuen
Anton Aarnes Nilssen
Emilie Nordahl
Olav Nord-Svalestad
Kristoffer Arneberg Novak
Lise Staff
Henning Wernøe
Berit Ingeborg Westgaard

Piano og musikalsk bearbeiding: Ole Gjøstøl

Manus, musikk, instruksjon: Tor Karseth

——————–

– Forestillingen ble skrevet til Hamars 150 års jubileum i 1999. Sia den gang har jeg gått med et mål om å få satt opp forestillingen igjen. Joda, jeg synger mange av sangene sjøl rett som det er. Og ett år lagde jeg sammen med ansatte i Hamar kommune en kabaretversjon. Det var faktisk noe av det første som ble framført i det nye Hamar kulturhus. Men hele forestillingen med replikker og karakterer har latt vente på seg. Men 21. og 22.september, da byen runder 175 og et halvt år, skjer det i Hamar kulturhus, der Aasgården en gang lå.

Formatet er mindre enn i 1999, og det er ikke alle scenene som er med. Ddet er i stor grad sangene som bærer forestillingen, og det er jo slik jeg vil ha det. Jeg har klart å samle rundt 20 aktører som har det til felles at jeg har samarbeidet med dem tidligere. Her er mange aktører fra Lussiforestillingen på Odden, noen fra Arbesdaer, Unga på Løkja og Munchforestillinger på Klevfos. Viktigste samarbeidspartner er nok Ole Gjøstøl. Det er han som lagde arrangementer og spilte på cd’en med sangene fra 2004. Det er naturlig at han står for tonefølget. Jeg nevner også Anne Mette Bårdseng Andresen, som hjelper meg med innøving av sangene.

Jeg syns det er flott at søsknene Eliazabeth og Anders Arneberg skal spille Anna på torget og broren hennes, Gunnar Olsen. Kristoffer, Marie og Christian Alexander gjør at den familien er godt representert. Bergenseren Henning Wernøe er headhunta for å være lektor Johan Vilhelm Cato Grieg. Du møter Berit Westgaard fra Ankerløkka som ser på seg sjøl som ekte hamarsing med aner tilbake til Holsetengen i 1849. Hun sa for flere år sia at hvis det noen gang skulle bli «La det flara» igjen, så skulle hun væra med. Og det er a’ sammen med barnebarna Marte og Eira.

Olav bor i Brumunddal. Mora hans, Elisabeth Nord er barnebarn til Karin Nord Syverinsen. For meg er det både vemodig og rørende at han ville være med på moroa. Jeg hadde god kontakt med Karin og mannen Bjørn i forbindelse med forestillingen i 1999 og i alle årene etterpå. Karins arbeid med de seks bøkene står fortsatt som verdifulle bidrag til historien om byen vår.

– Tor Karseth –

Billetter

Lørdag 21. september 2024
Kl 14:00—Kl 15:30
Ledige billetter
>
Søndag 22. september 2024
Kl 14:00—Kl 15:30
Ledige billetter
>
Søndag 22. september 2024
Kl 16:30—Kl 18:00
Ledige billetter
>
Sal:

Multisal

Arrangør:

Hamar Kulturhus