Galleri Hamar kulturhus
Lørdag, 25. juli 2020
13:00-13:45
Omvisninger: lørdag 27.juni / 11. juli / 25. juli

Utstillingen er viet landskapsbilder fra Arktis og Antarktis. Denne lørdagen er Løberg selv tilstede og gir deg et innblikk hans måte å fotografere på.

"I en serie bilder av snødekte landskap er lyset så mykt at alt blir absorbert av snøens altoppslukende hvithet. Nesten. Lyset gløder i snøtåken og får alt det konkrete til å forsvinne. Nesten. Det som var fysisk form går over i en selvutslettende oppløsning. Nesten. For uansett hvor langt disse bildene tenderer mot det ekstreme, er det akkurat så mye – eller kanskje lite – igjen at du ser og skjønner hva det dreier seg om. Det er denne evnen til å balansere på fotografiets knivsegg som utgjør Morten Løbergs kreative styrke. " - Kunstkritiker Lars Elton

Det er gjerne når været er litt ruskete at fotograf Morten Løberg finner fram kameraet. Vind og snødrev frister mer enn solskinn. Et landskap i sol er ofte bare et “Kodak-øyeblikk”, et pent postkort, sier han selv.

Han har alltid dyrket et minimalistisk uttrykk i sine fotografier, og søker de nedtonede og vare kvalitetene i øde og forblåste landskaper. 

– I gråvær og tåke blir alt neddempet og sart, og landskapet blir mer melankolsk og sårbart.


Løberg er opprinnelig fra Hamar og ifølge Morten Krogvold «en av våre betydelige fotografiske kunstnere»;

«Han fotograferer minimalistisk, med en poetisk følelse – og med den aller ypperste fagmessige utførelse. Hans bilder er håndverksmessige nytelser som forsterker det kunstneriske uttrykket.»

I utstillingen «Arktis/Antarktis» dyrker han de rene linjene og myke valørene han finner på Svalbard og i Antarktis, områder som i dag opplever de største og mest dramatiske utslagene av klimaendringene. Selv om dette ikke er teamet for utstillingen, ligger det ifølge Løberg uvilkårlig i bakgrunnen og blir således også et innlegg i klimadebatten.

– Alle spør seg jo hvor lenge vi vil ha disse områdene i sin uberørte form, og hva konsekvensene av den globale oppvarmingen vil bli på sikt.