Galleri Hamar kulturhus
Lørdag, 8. mai 2021
Alle gjester må registrere seg ved å hente ut en gratis billett på forhånd.

Møt fotograf Arnfinn Johnsen og hør han fortelle om bakgrunnen for utstillingen og boken "BEST - Paralympisk gull".

I perioden 1960-2020 har 102 norske utøvere tatt 294 gullmedaljer i de paralympiske leker.

Utstillingen BEST setter fokus på «likeverd» og tangerer både idrett, idrettshistorie og kunstfeltet.

Fotograf Arnfinn Johnsen har portrettert våre 82 nålevende gullvinnere i Paralympics. I fotografiene har Johnsen ønsket å vise utøverne uten fokus på deres funksjonsnedsettelse eller den bragden de er kjent for.

Hensikten med utstillingen og boken "BEST – Paralympisk gull" er å bidra til at gullvinnerne fra Paralympics blir synliggjort på en positiv måte og at de kan fremstå som forbilder for yngre med nedsatt funksjonsevne.

De paralympiske utøvernes situasjon har vært ganske annerledes enn våre andre gullvinneres når det gjelder økonomi og oppmerksomhet. Kanskje er deres prestasjoner enda større enn de funksjonsfriske OL-vinnernes – med deres store og profesjonelle støtteapparat, mener Johnsen.

Utstillingen og historiene i boken forteller om livsgnist, mot, utholdenhet, glede og styrke – og om det å være best. Fotografen har tidligere også portrettert norske gullvinnere i OL i utstillingen og boken «GULL».

På utstillingsåpningen kommer også portreterte gullvinner i ishockey fra OL 1998, Tommy Rovelstad og vi får høre musikk av Camilla Tømta og Ørnulf Brun Snortheim

Om fotografen:
Arnfinn Johnsen har Fag- og Mesterbrev i Fotograffaget, er utdannet pedagog og har i løpet av sin karriere som fotograf blitt en av Norges mest meritterte.

Her er de viktigste utmerkelsene:

GULL: «European Portrait Book of the Year», Federation of European Professional Photographers

«Årets Fotograf» i Norges Fotografforbund

«Gull med krans» Norges Fotografforbunds høyeste utmerkelse.

”Colour Art Photo Gold Master”

«Årets Bryllupsfotograf» i bladet «Ditt Bryllup»

Over 120 premierte arbeider i profesjonelle nasjonale og internasjonale konkurranser

«Gullregnet», pris for beste fotolærer i Norge

«Årets Fotograf» 9 ganger i Hedmark og Oppland Fotograflaug

«Årets Fotograf» to ganger i Oslo Fotograflaug

Johnsen er mest kjent for prosjektet «GULL», der han siden 1992 har portrettert nordmenn med gullmedalje fra OL. Det har nå blitt 115 portretter som har hvert sitt faste galleri i Vikingskipet i Hamar og i Håkons Hall i Lillehammer. Prosjektet pågår så lenge nordmenn vinner gull i OL og fotografen kan holde i et kamera.

Boken ”Gullklubben” kom ut i 1993 i den offisielle bokserien  til Lillehammer-OL.

Boken “GULL” med 101 OL gullportretter kom i 2013.

«BEST – 82 Paralympiske portretter» (2021): Utstilling på Maihaugen, bok og dokumentarfilm.

1992-2020: Mottatt 30 stipendier til fotoprosjekter og utstillinger.

1993-2020: 25 utstillinger.

1994-2021: Arrangert 30 egne workshops i Norge, Island, Sør-Afrika og Italia.

1992-2012: Sittet i 8 nasjonale og internasjonale profesjonelle fotojuryer.

------------------------------------------------------------------------

I flg Nasjonale retningslinjer er arrangement på Hamar inntil videre forbeholdt Hamar kommunes innbyggere. Som arrangør er vi pålagt å informere om dette, men har ikke myndighet til å avvise publikum.

Vi tar smittevern på alvor og gjør det vi kan for å sikre deg en trygg og god opplevelse hos oss. Vi oppfordrer alle til å komme i god tid for å unngå kø.