Klubbscene Rolf Jacobsen
Onsdag, 3. mars 2021
Arrangementet er gratis, men vi ber deg medbringe gratisbillett. Da har vi kontaktopplysninger dersom det skulle bli behov for smittesporing.

Historien om Norrøna skofabrikk 1900-1996. Foredrag ved Anne Nielsen.

Norrøna skofabrikk var en av Hamars hjørnesteinsbedrifter gjennom store deler av 1900-tallet. Beskrivelsen av bedriftens opp- og nedturer er også fortellingen om de store samfunnsendringene Norge gjennomgikk i århundret vi har lagt bak oss. Skoindustrien har siden den gang blitt overtatt av store, internasjonale selskap som produserer varene der det er mest å tjene. På veien har lokal fagkunnskap gått tapt.

Veien fra det selvbergede bondesamfunnet til et moderne informasjonssamfunn har vært preget av raske endringer og intense maktkamper mellom folk fra ulike samfunnslag. Mellom de som hadde nok, og de som ikke kunne ta sitt daglige brød for gitt.

Historien om Norrøna skofabrikk er nå blitt til ei bok som utgis av Hamar historielag. Initiativet til denne boka ble tatt av Tore Olav Nielsen, tidligere verksmester ved Norrøna og leder for Sophies Mindes Ortopediske Fottøyavdeling frem til han gikk av med pensjon. Etter hans bortgang i januar 2021 har boka blitt fullført av noen av hans barn og barnebarn.

Anne Nielsen er utdannet førskolelærer, forfatter og samtaleterapeut i psykosyntese. Hun har reist Norge rundt med kurs og foredrag i regi av sitt eget firma Foreldrepraxis. I dag er hun bosatt på Hamar, og folkevalgt for Miljøpartiet de Grønne.

Etter foredraget er det mulig å kjøpe boka fra Hamar historielag.

Arrangementet er et samarbeid mellom Hamar historielag og Hamar bibliotek.
Fotokreditt: Fotograf Normann. Anno Museum Domkirkeoddens fotoarkiv.

----------------------------------------------------