Kirsten Flagstad-salen
Torsdag, 16. mars 2023

Atle Sponberg og ensemble framfører De fire årstider av Antonio Vivaldi.

Antonio Vivaldis verk fra 1725 er verdens kanskje mest populære klassiske musikkverk, elsket av publikum gjennom århundre. Under ledelse av Atle Sponberg fremfører fem av Norges fremste musikere dette fantastiske verket.

Atle Sponberg - fiolin / solist
Edvard Erdal - fiolin
Eivind Ringstad - bratsj
Åse Mathiesen - klaver
Ingvild Nesdal Sandnes  - cello

De fire årstider
Solokonsertene er en del av Vivaldis opus 8: samlinga "Il cimento dell'armonia e dell'inventione", som ble publisert hos Michel-Charles Le Cène i Amsterdam i 1725. Sammen med selve konsertene ble det trykket sonetter som skildrer de forskjellige årstidene. Disse er skrevet av Vivaldi selv som en klar inspirasjon til utøveren. Musikerne vil fortelle om disse på konserten.

Sammen med pianokvintetten skildrer solofiolinen på et fargerikt og dramatisk vis karakterene til de forskjellige årstidene.

- Våren (La primavera) i E-dur
 -Sommeren (L'estate) i g-moll
- Høsten (L'autunno) i F-dur
- Vinteren (L'inverno) i f-mol

Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi (1678-1741) var et kraftsentrum i sin tids europeiske musikkliv. Han skrev ca. 500 solokonserter totalt, deriblant fiolinkonsertene De fire årstider. Og musikken hans slo an både blant høy og lav i samfunnet, godt hjulpet av Vivaldis fargerike personlighet og hans dyktighet som fiolinist. Vivaldi mottok bestillinger på musikk fra konger og keisere over hele Europa. Årstidene gir et bredt bilde av den unike musikkbegavelsen Vivaldi og av hvorfor musikken hans fortsatt når nye musikkelskere i dag.