Deler av repertoaret er hentet fra åpningskonserten for 40 år siden, og Kammerorkesteret har med seg en av de solistene som gjennom historien har vært mest betydningsfull for orkesteret og for norsk musikkliv: Truls Mørk.

Det Norske Kammerorkesteret sin innspilling av Haydns cellokonserter med Truls Mørk som solist, er en referanseinnspilling både for andre cellister og andre orkestre. Denne gang er det med Wallin og Schumann han inntar podiet sammen med orkesteret.

Bli med og del historien med Det Norske Kammerorkester denne kvelden, der de bretter ut hele sitt spesialfelt – musikk fra barokken til egen samtid.

 

PROGRAM
Georg Friedrich Händel
Concerto Grosso op. 6, nr. 7

Eyvind Solås
Skogens øyne

Rolf Wallin
Ground for cello og strykere

Robert Schumann
Cellokonsert i a-moll

Béla Bartók
Divermento for strykere

 

TRULS MØRK cello
Truls Mørk (f. 1961) fikk sin første musikalske undervisning av sin far, cellisten John Mørk. Senere har han studert under blant andre Frans Helmerson, Heinrich Schiff og Natalia Schakowskaya. Han ble så den første skandinaviske finalist og prisvinner ved Tsjajkovskij-konkurransen i Moskva 1982.

Blant andre utmerkelser kan nevnes førsteplass ved Cassadó-konkurransen i Firenze i 1983, UNESCO-prisen ved Eurovisjonens konkurranse i Bratislava samme år, 2. pris ved Naumberg-konkurransen i New York i 1986, Grammy-pris for sin innspilling av Brittens cello-suiter i 2002, Lindemanprisen og en rekke Spellemannpriser. Høsten 1998 ble Truls Mørk utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs Orden.

I tillegg til solokarrieren er Truls Mørk en profilert kammermusiker, og blir regelmessig invitert til store kammermusikkfestivaler over hele verden. Han var initiativtaker til Kammermusikkfestivalen i Stavanger og var kunstnerisk leder for den i tretten år. Mørk er nå professor ved Norges musikkhøgskole. Han spiller på en Domenico Montagnana-cello (Venezia, 1723).

 

TERJE TØNNESEN kunstnerisk leder  
Terje Tønnesen er blant Norges ledende fiolinister og innehar en sentral posisjon i norsk musikkliv, med sine stillinger både som kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester og som førstekonsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester. Terje Tønnesen gjorde en sensasjonell debut som 17-åring i 1972. En debut «så blendende at det knapt har sidestykke», som det het i en Osloavis. Etter 5 år med studier i Sveits ble han i 1977 kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester. Tønnesen har vunnet flere internasjonale priser og har her hjemme mottatt både Griegprisen og Kritikerprisen. Han har turnert i Europa, USA, Kina og Sovjet og har i løpet av sin karriere samarbeidet med musikere som Mstislav Rostropovitsj, Maurice André og James Galway. Tønnesen leder i tillegg også det svenske ensemblet Camera- ta Nordica.

Terje Tønnesen har gjort solopptredener med alle de norske symfoniorkestrene og beveger seg stadig utenfor landets grenser til engasjementer med andre orkestre. Han har gjort innspillinger av Griegs fiolinsonater sammen med Einar Henning Smebye, spilt Hallgrímssons «Poemi» og Sjostakovitsj’ 2. fiolinkonsert for EBU, samt uroppført Terje Rypdals «Unisonus», skrevet for ham. I tillegg har han gjort en lang rekke innspillinger både med Det Norske Kammerorkester og Oslo Filharmoniske Orkester. Tønnesen har de senere årene også skrevet musikk til flere teateroppsetninger, og gjør jevnlig omskrivninger av kammermusikk til musikk for strykeorkester. Han har også gjort større omarrangeringer av kjente verk, laget lydkulisser og jobbet med sammensmelting av konsert- og teaterformen.

 I 2015 ble han utnevnt til Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

DET NORSKE KAMMERORKESTER
Det Norske Kammerorkester har fra starten i 1977 utviklet seg til å bli en av de fremste kammerorkestre på den internasjonale konsertarena. Orkesteret har gjestet konsertsaler over store deler av Europa, USA, og Asia flere ganger. Nærmere 40 innspillinger er lansert der det meste av repertoaret for strykeorkester er spilt inn samt flere innspillinger av repertoar med solister som Leif Ove Andsnes, Terje Tønnesen, Iona Brown, Lars Anders Tomter og Tine Thing Helseth.

Orkesteret har spilt med en rekke av både norske og internasjonale solister, og har alltid lagt vekt på å presentere musikk fra egen tid som del av konsertrepertoaret. Som del av dette, bestiller og urfremfører orkesteret stadig nye verk av norske og utenlandske komponister. Orkesteret har sin egen konsertserie i Universitetets Aula i Oslo, og tilbyr her egen abonnementsserie. I tillegg spiller orkesteret i flere andre saler i og utenfor Oslo. Orkesteret turnerer jevnlig i store deler av Norge.

Faste kunstneriske ledere og gjesteledere har vært Iona Brown, Leif Ove Andsnes, Martin Fröst, Francois Leleux og Steven Isserlis samt vår nåværende kunstnerisk leder, Terje Tønnesen, som har innehatt denne rollen siden starten i 1977.

Det Norske Kammerorkester er et prosjektorkester sammensatt av de fremste av norske instrumentalister. Gjennom vekslende bruk av både rutinerte musikere og unge talentfulle instrumentalister, utvikler orkesteret hele tiden sin egen spillestil og orkesterkultur. Orkesteret bidrar med dette i sterk grad til den posisjonen norske utøvere og ensembler i dag har internasjonalt.

 

Arrangør: Hamar kulturhus