Klubbscene Rolf Jacobsen
Onsdag, 27. september 2023
19:00-20:00
Arrangementet er gratis, men du må ta ut en gratisbillett. Den finner du på den grønne billettknappen.

Fotball er verdens mest universelle idrett. Det finnes utallige bøker om fotballspillere, fotballstrategier, fotballfilosofi og filosofering rundt fotball.

I høstens Prosalong møtes tidligere landslagskeeper og forfatter Håkon Opdal og skribent og romanforfatter Nils Henrik Smith til samtale der de reflekterer over det å skrive sakprosa om fotball. Samtalen ledes av journalist og forfatter Arve Fuglum.

Med utgangspunkt i sakprosabøkene de har skrevet om fotball har kveldens gjester fått følgende utfordring: Hvordan fange øyeblikkets magi på fotballbanen i skriftlig form? Hvilke grep må forfatteren ta når hen skal skrive om noe som allerede har skjedd og som leseren dermed vet utfallet av?  Hvor går grensen for assosiasjoner i fotball-litteraturen? Hva er framtiden til fotball-litteratur?

 

Håkon Opdal er aktuell med Den ellevte mann (2022). I boka diskuterer han hvordan det å holde nullen er en nødvendig og umulig oppgave for målvakten. Opdal bruker tanker fra Albert Camus’ essay som sammenlikner den ellevte mann på fotball-laget med Sisyfos.

Nils Henrik Smith er aktuell med boka 11 meter: Straffesparkets historie (2020) der han tar med leseren på en forunderlig reise gjennom historien til det mange fotballtilhengere opplever som både nervepirrende og kontroversielt, nemlig straffesparket. Essaysamlingen Entusiasme og raseri - artiklar om fotball (2021) er en samling av Smiths beste tekster om fotball. Samlingen inneholder fotballfaglig analyse blandet med humor og historisk bevissthet. Smith er også journalist i fotballtidsskriftet Josimar.

Arve Fuglum er sportsjournalist og forfatter. Han har vært kommentator ved mange magiske idrettsøyeblikk både i radio og TV, blant annet da Norge slo Brasil under VM i 1998. Da jobbet han i NRK Radio.  Hans bok "Gull til Norge!" - Lidenskapen for sport, stemmene vi aldri glemmer (2019) gir leseren et innblikk i sportskommenteringens historie i radio og TV. I tillegg har han skrevet Magiske øyeblikk – Høydepunkter fra NRK radiosporten gjennom 70 år (2003) som inneholder høydepunkter fra norsk idrett gjennom 70 år – sett med øynene til NRKs sportsjournalister.


Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Litteraturscena Hamar.