Debatten Hamar: Sosialdemokratiets fall. Hva er fenomenet?

Sosialdemokratiets fall. Hva er fenomenet?

Mandag 8. april inviterer Debatten Hamar til en særdeles spennende debatt med tittelen «Sosialdemokratiets fall. Hva er fenomenet?». Vi har vært så heldige å få Trond Giske og Kristin Clemet til å innlede og debattere spørsmålet. De to vil belyse temaet fra ganske ulike synsvinkler: Giske som en svoren sosialdemokrat og Clemet som tidligere Høyre-politiker og statsråd. 

På nittitallet ble det regjeringskrise etter at Thorbjørn Jagland satte 36,9 % oppslutning til Arbeiderpartiet som nedre grense for at Ap skulle danne regjering. Siden den gang har sosialdemokratiske partier vært på defensiven i mange europeiske land, ikke minst i vårt eget. Gradvis har oppslutningen gått nedover. 

På samme tid øker forskjellene mellom folk. Flere har en utrygg økonomi, og stadig flere er usikre på om velferdstjenestene er der når vi trenger dem. Ved kommunevalget sist høst gjorde Ap sitt dårligste valg på nesten 100 år, mens 1,6 millioner velgere satt hjemme på valgdagen. I Hamar gjorde Ap et særdeles dårlig valg og fikk bare vel 15 % av stemmene. For øyeblikket har ingen av kommunene på Hedmarken Ap-ordfører, noe som for få år siden ville vært utenkelig! 

Hva er det som skjer? Hva er dette fenomenet utrykk for? Er jobben gjort? Debatten Hamar mener sosialdemokratiets fall de siste 10-20 årene er så interessant og viktig som samfunnsfenomen at vi setter søkelys på det. 

Trond Giske har ledet Nidaros sosialdemokratiske forum etter at han måtte forlate rikspolitikken for noen år siden. Og det har han gjort med stor suksess. Forumet har vokst fra 15 medlemmer til over 4000 på 2-3 år, og er landets desidert største lokalparti. Vi får høre en visjonær ideolog og en som er kritisk til moderpartiet.

Kristin Clemet forlot Stortinget for noen år siden og har siden ledet den liberale tankesmien Civita. Hun er en sylskarp analytiker og god debattant som kan sette sosialdemokratiets utfordringer både hjemme og ute i en større sammenheng. 

I siste del av møtet vil vi sette Aps utfordringer inn i en mer lokal kontekst. Fra Hamar Ap deltar nestleder Toril Nysæter, som ledet evalueringen av partiets valgkamp. Fra Innlandet Ap deltar fylkesordfører Thomas Breen, som leder en Ap-Høyre-konstellasjon i fylkestinget. 

Vi byr på gode analyser og friske diskusjoner! Baren i Passasjen er åpen før arrangementsstart og i pausen. Hjertelig velkommen!

Arrangementet er gratis, men du må hente ut billett på forhånd.